Historie: de eerste 50 jaar

Hieronder beschrijven we in vogelvlucht de belangrijkste mijlpalen in de eerste vijftig jaar van MOP.

ca. 1913
De eerste hockeyers worden gesignaleerd in Vught. Al snel verhuizen ze naar het Vonk en Vlamterrein in Den Bosch, waar een club met dertig leden ontstaat. Het tenue bestaat uit een donkerblauw shirt met lichtblauwe kraag en manchetten en een zwarte broek/overgooier.

1923
Op 23 oktober, zeventien dagen na de oprichting van de club, worden de statuten van de 's-Hertogenbosche Mixed Hockeyclub MOP (Maakt Onderling Plezier) bij Koninklijk Besluit goedgekeurd.
De clubkleuren worden een wit shirt, rode broek/overgooier en rood-witte kousen. Er wordt vriendschappelijk gespeeld en in gemengde elftallen, wat heel bijzonder was voor die tijd.

1928
MOP sluit zich aan bij de Nederlandse Hockey en Bandy Bond (nu de KNHB). De club heeft twee herenteams en één damesteam.

1930
MOP verhuist naar een nieuwe locatie: de velden op het Stortje in Den Bosch.

1932
MOP verhuist opnieuw, nu naar de Bossche wijk Hintham. Heren 1 wordt kampioen, maar verliest de wedstrijden om promotie.

1934
Heren 1 promoveert naar de Eerste Klasse.

1935
Opnieuw een verhuizing, nu naar de Frederik Hendriklaan in Vught. De club viert haar koperen jubileum in het Casino. MOP telt op dit moment 93 leden.

1937
Heren 1 degradeert naar de Tweede Klasse. Na twee jaar wordt het nieuwe clubhuis ingewijd: Prins Hendrik huist beneden, MOP op de eerste verdieping.

1938
Dames 1 degradeert naar de Tweede Klasse.

1939
Dames 1 promoveert naar de Eerste Klasse.

1942
Heren 1 keert terug in de Eerste Klasse. Dit gebeurt ten koste van buurman Den Bosch.

1948
Dames 1 wordt Zuidelijk kampioen, terwijl Heren 1 opnieuw degradeert uit de Eerste Klasse.

1950
De naam MOP wordt veranderd in 's-Hertogenbossche en Vughtse Mixed Hockeyclub MOP

1953
Onthulling van gedenksteen voor de gesneuvelde leden van MOP in de Tweede Wereldoorlog. MOP heeft op dit moment vijf heren- en vier damesploegen.

1954
Nieuwe degradatie voor Heren 1.

1955
Heren 1 keert meteen terug naar de Eerste Klasse. MOP heeft nu 175 leden met vijf heren- en dameselftallen. Verder zijn er twee jongensteams en twee meisjeselftallen.

1956
De Stichting Vughtse en 's-Hertogenbossche Cricket Club (in 1953 opgericht) wordt opgenomen binnen MOP. De vereniging heeft dan 's-Hertogenbossche en Vughtse Mixed Hockey- en Cricketclub MOP.

1958
Dames 1 degradeert. MOP is inmiddels hard gegroeid en telt vierhonderd leden.

1960
Bij MOP gaat het eerste dames-veteranenteam van start.

1962
Dames 1 promoveert naar de Eerste Klasse.

1963
De eerste jeugdtrainer doet zijn intrede in het kader van een speciaal opgezet jeugdplan.

1972
MOP verhuist in het clubhuis aan de Frederik Hendriklaan naar de begane grond. Na de Zwaluw is nu ook Prins Hendrik naar een eigen terrein vertrokken. Er is een wijziging in het clubtenue: de groene kous met rood-witte band wordt ingevoerd.

1973
De cricketafdeling kan bij gebrek aan leden geen competitie spelen.